5 põhjust, miks näkileib on arukas valik - Maris Gilden

5 põhjust, miks näkileib on arukas valik

Ehkki näkileib on Eestis veel üsna värske trend, on see Põhjamaade köögi juurde kuulunud juba aastasadu. Puutumata loodus, õnnelikud inimesed ja nüüd siis ka näkileib, mida tervisliku vahepala otsijad üha enam on avastama hakanud.

Näkileivad erinevad tavalistest leivatoodetest tunduvalt suurema kuivainesisalduse poolest. Seetõttu on näkileiba hõlmavad tootmisprotsessid seotud rohkem pressimise ja kuivatamise, kui kergitamise ja küpsetamisega.

Miks on näkileib nii hea valik, sellest allpool pikemalt.

1.     Näkileib on väga kõrge toiteväärtusega

Kui räägime toiteväärtusest, tasub meelde tuletada, et toit saab koosneda kolmest seeditavast toitainest: süsivesikud, valgud ja rasvad. Lisaks on toiduga seotud mingi kogus niiskust (vesi, mis kaloreid ei anna), selles võib olla mineraalaineid ning kiudaineid, mis ei seedu (seega ei anna ka kaloreid). Reeglina, mida suurem on toidu kuivainesisaldus, seda toitvam see on.

Ülaltoodud tõde kehtib ka nii toiduõli kui tatramee puhul, kuid ometi ei suuda me viimaseid eriti palju süüa ning see poleks tervisliku toitumise aspektist ka eriti hea mõte. Kõrge toiteväärtus on eeliseks juhul, kui toit koosneb komponentidest, mida on lihtne süüa ning mis tekitavad ka piisava “täiskõhutunde.”

Näkileib koosneb peamiselt täisterarukkijahust, kaerast ja seemnetest, mis tähendab, et see on rikas kiudainete, aeglaselt seeduvate süsivesikute ja “heade rasvade” poolest. Näiteks Maris Gildeni seemnetega näkileivad sisaldavad 13,3 g kiudu 100 g toote kohta. Süües piisavas koguses kiudaineid saavutame selle, et toidumass meie soolestikus ikka liigub, mitte ei seisa paigal. Loe pikemalt kiudainete kohta siit.

Kokkuvõtlikult öeldes, näkileib aitab “hoida kõhu korras ja täis” pikemat aega, kui enamik toitusid.

2.     Näkileib säilib loomupäraselt hästi

Kas ka sinuga on juhtunud, et avad leivakapi, kindla plaaniga üks mõnus võileib teha, kuid selle asemel tuleb sul hakata hoopis kappi küürima? Või on sul, nagu minulgi probleem juba poes, leivapätsi suurusega? Selleks, poolikust leivast pool ära ei rikneks, tuleb kodus igasuguseid trikke välja mõtlema hakata. Leib külmkappi, radika peale kuivama, koerale pudru sisse?

Kuna näkileibades on palju vähem niiskust (kõigest kuni 5%), on need hallitusseentele immuunsed. Kuivas hoidmisel säilib selle toiteväärtus pikaks ajaks, mistõttu kasutatakse näkileiba näiteks ka sõjaväe toidupakkides. Seega võib ühte pakendit tarbida kasvõi kuu jooksul, olenevalt sellest, kui suur leivasõber sa oled.

3.     Näkileib võtab vähe ruumi

Võrreldes tavalise leivaga on näkileib tunduvalt kompaktsem. Nii on seda lihtne igale poole kaasa võtta. Matk, piknik, pikem autosõit, ületunnid kontoris… kus iganes nälg näpistada püüab, on näkileivad relvaks, millega edukalt vastu astuda!

Näkileivad võivad kalorsuselt erineda, seetõttu loe kindlasti tootepakendilt lisaks. Näiteks Maris Gildeni näkileibade pakis on 6 leiba, millest igaüks annab umbes 120 kalorit (kcal).  Seega jääb tervisliku vahepala soovitava energiaannuseni veel tervelt 30…70 kalorit, mille saad täita kas juustuviiluga või leivakattega. Enamik näkileibasid on küllalt atraktiivse maitsega, et neid koheselt “käigu pealt” tarbida.

Näkileiba on mugav kaasa võtta

Näkileiba on mugav kaasa võtta

 

4.     Näkileiba on mugav pakkuda kallile (või häbematule) külalisele

Vaatad Netflixist mingit ägedat sarja ja vaagid parasjagu puldini küünitamise pingutuse alternatiivkulu, kui käib uksekell ja saad teada, et sõbrad tulid sulle üllatusena külla. Oi, kui tore! Võid nad oma reputatsiooni arvelt muidugi ka minema saata, kuid äkki polegi “Mul pole ju nii äkki midagi pakkuda!” nii keeruline lahendada.

Maris Gildeni tumedad näkileivad on väike samm krõpsunduse suunas. Maitsestatud ainult meresoolaga, jääb kogu loominguline vabadus sulle. Serveerid kõrvale hanemaksapasteeti (igaühel on ju külmkapis natuke!) või kui soovid natuke rohkem vaeva näha, siis Nami-Nami dipikastmete retseptidega ei koonerda.

Näkileivad serveerituna koos avokaadokreemiga.

Näkileib sobib hästi dipikastmega.

Mõnikord on külalised nii kenad ja teavitavad oma tulekust viisakalt ka ette. Siis võiks ju selleks puhuks natuke tikuvõileibu toota! Näkileiva krõbedus annab tikukatele mõnusa struktuuri. Pane esiteks tiku otsa leivasnäkk, seejärel endale meelepäraseid maitseid (juust, viinamari, sink, vorst jne) ning viimaseks taaskord leivasnäkk.

Leivasnäkist saab lihtsa vaevaga suupiste

Leivasnäkk sobib hästi tikusuupiste valmistamiseks

 

5.     Näkileib on tervislikum alternatiiv krõpsudele

Mida näksida saunaõlle kõrvale? Millega katta laste sünnipäevalauda nii, et endal oleks südametunnistus puhas ja samas vaataks sulle vastu väiksed tänulikud silmad? Mida hakata peale, kui Tallinn-Tartust on läbi alla poole aga nälg kõhus juba esimest kontrollnäpistusi korraldab?

Näksimises, kui sellises, ei ole küsimus. Näksimine on omal kohal. Tehniliselt võttes see tähendabki järgmise toidukorra edasilükkamist, kas siis olude sunnil või vastavalt soovile.

Leivasnäkkide suur eelis näksimisena on see, et need on koheseks söömiseks valmis ka paljalt, töötlemata kujul. Tanklates ja poodides on üsnagi korralik valik maitsestatud ja maitsestamata leivasnäkke. Krõbedad leivakesed sarja tooted sisaldavad võrreldes teiste soolaste snäkkidega kuni 30% vähem rasva, sest neid ei toodeta fritüüris. Pigem on tegemist kuivikuga, millele maitseaine koos vähese õliga peale piserdatakse. Kuna küüslaugupulber on looduslikult kättesaadav, et ole tootes kasutatud ka e-aineid.

Näkileivad – kuidas valida see õige?

Mõtle läbi, mis funktsiooni antud hetkel sooviksid, et näkileib täidaks. Kas sa soovid näljatunnet edasi lükata, külalisi kostitada või lihtsalt kompaktse näksi kaasa pakkida, kuhu iganes minna plaanid?

Sellest tulenevalt mõned argumendid, mida kaaluda:

  • Mida rohkem on tootes kiudu ja süsivesikuid (v.a. suhkrud), seda kauem see näljatunnet tõrjub.
  • Kui  vaatad näkileiva kaloreid, pane tähele serveeringu suurust ja toote kuivainesisaldust. Nii ei võrdle sa õunu apelsinidega.
  • Näkileibades ei ole reeglina põhjust kasutada säilitus- ja värvaineid. Küll aga on e-aineid toodetes, mille põhimaitset ei ole võimalik looduslikult edasi anda. Näiteks pole olemas peekonipulbrit, mis oleks maitselt piisavalt intensiivne, et seda peekonimaitseliste toodete valmistamiseks kasutada. Otsi lühikest koostisosade loetelu, kui see on sulle oluline küsimus.
  • Suupistelaua katmiseks veendu, et näkileib oleks sobiva kujuga sinu idee teostamiseks. Näkileivad on reeglina pudedalt murduvad tooted, mida ei ole lihtne sobivamaks lõigata.

 

Tagasi